Zuivel en onze huid

Is melk nou slecht voor onze huid als we last hebben van acne? Ik vertel je er alles over!

Zuivel, slecht of goed voor je huid?

Over voeding en acne is veel te lezen en te schrijven. Het is bekend dat eten invloed heeft op onze huid, zo ook de zuivelproducten. Vooral de magere melkproducten!
Als we naar de meningen kijken, dan zien we dat de meningen nogal verdeeld zijn. De artsen zeggen over het algemeen dat melk geen acne/ pukkels kan veroorzaken, dit omdat er niet echt duidelijke onderzoeken zijn waaruit blijkt dat dit zo is. Echter is het zo dat de huidspecialisten onder ons wel degelijk vinden dat zuivel invloed heeft op onze huid, dit omdat ze vaak zien wat zuivel met de huid doet.
Ik ga je uitleggen waarom zuivel iets minder goed voor je huid kan zijn!

Zuivel bevat hormonen

Als we gaan kijken naar zuivel, dan zien we dat er aardig wat hormonen inzitten. Zo is het bijvoorbeeld zo dat melk in principe van een koe afkomt voor een kalf om te groeien. Melk bevat dan dus ook vrij veel groeihormonen, denk hierbij aan androgene , progesteron en oestrogenen. 
Zuivelproducten zouden je insuline niveau kunnen verhogen. Dit zou dan een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever kunnen veroorzaken. Dit zorgt er dan weer voor dat onze huid meer talg aan zal maken, en kan gaan verstoppen.

Onderzoeken laten zien dat deze hormonen in melk echt een boosdoener kunnen zijn voor acne. Testosteron kan vooral acne veroorzaken, de andere zullen ervoor zorgen dat de huid meer talg aan zal maken.
Ook bevatten zuivelproducten stoffen die ervoor zorgen dat er een stijging van de insulinespiegel zal plaatsvinden in ons lichaam. Deze kunnen ook weer puistjes veroorzaken. 

Wat doet melk dan precies met onze huid?

De hormoonachtige stoffen die je terugvindt in melk, kunnen dus een verhoogde talgproductie veroorzaken, en dus meer pukkeltjes. Het kan zelfs zo zijn dat acne zal verergeren door het drinken van melk. Daarnaast vinden we in melk de stof IGF-1 terug. Deze stof zal de insulinespiegel verhogen, en meer talg aanmaken. Ook zullen onze huidcellen sneller gaan groeien van dit stofje. Hierdoor zal onze huid verstopt raken, en als reactie krijgen we dan puistjes. 

Wat zijn goede melkvervangers?

Laat de soyamelk staan! Deze willen we vaak pakken als vervanging, maar hier zit aardig wat fyto oestrogeen in. Dit kan voor een hormonale disbalans zorgen in jouw lichaam. Je kunt uit de volgende melkvervangers kiezen:

  • Havermelk
  • Kokosyoghurt
  • Amandelmelk


Denk jij dat zuivel jouw acne kan veroorzaken? Laat dan alle zuivel eens een paar maanden staan. Zo geef jij je hormoonhuishouding de kans om even te herstellen.
Zie je de huid opknappen? Dan moet je voortaan stoppen met het nuttigen van zuivel.
Zie je geen verbetering? Dan is zuivel niet de boosdoener van jouw onrustige huid.

Het is altijd goed om bij een onrustige huid eens in de 5 weken langs te komen voor een reinigende behandeling. Tijdens deze behandeling zal de huid helemaal gereinigd worden, en zo ga je onzuiverheden en ontstekingen tegen.