Zonneallergie

Heb jij last van jeukende, rode bultjes nadat je in de zon bent geweest? Lees dan verder!

Zonneallergie | Herken jij het?

Herken je dat? Je zit heerlijk in het zonnetje, en ineens krijg je last van huiduitslag! Dit kan heel erg goed een zonneallergie zijn. Het is vervelend, het jeukt en het staat niet mooi.

Waar herken je zonneallergie aan?

Denk jij dat je last hebt van zonneallergie? Lees dan even verder. Het komt bij zowel mannen als vrouwen voor, meestal begint het bij jongvolwassenen en een lichte huid heeft er vaak eerder last van. Waar herken je een zonneallergie aan:

  • Jeukende huiduitslag
  • Bultjes
  • Blaasjes
  • Vlekken


Al deze symptomen kunnen ontstaan nadat je een paar uurtjes in de zon hebt gelopen of gezeten. Je zult deze symptomen alleen krijgen op de stukken huid die in aanraking zijn geweest met de zon. Tussen de 30 tot 50% van de mensen die in het voorjaar een zonneallergie hebben, zijn hier vanaf als de huid gewend is geraakt aan de zon. Dit is in de zomermaanden. 

Hoe kom je aan een zonneallergie?

Hoe we nou precies aan een zonneallergie komen, is nog een beetje onduidelijk.

We zien in de praktijk dat een zonneallergie vaker voorkomt bij mensen met een lichtere huid. Ook kan het met medicatie te maken hebben, denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde soorten antibiotica of antidepressiva.

Een zonneallergie komt eigenlijk vooral voor in het voorjaar. Soms verwarren we het met een allergie voor onze zonnebrandcrème of een warmte uitslag. Heb jij geen idee wat bij jou de reden dat je last hebt van de bultjes? Doe dan een allergie test. Breng 2x per dag wat zonnebrandcrème aan net onder de elleboogplooi. Krijg je vervolgens precies hier een reactie? Dan is de kans groot dat de bultjes die je hebt, veroorzaakt worden door een allergie voor je zonnebrandcrème! Je kunt ook een zonneallergie krijgen als je onder de zonnebank gaat. Hoe langer je in de zon bent, hoe heftiger de allergie zal zijn.

Wat te doen tegen een zonneallergie?

Het is heel vervelend als je last hebt van een zonneallergie, en je wilt er natuurlijk weer zo snel mogelijk vanaf zijn.

Ik zal je een aantal tips geven:

  • Laat de huid langzaam wennen aan de zon. 20 minuten per keer is lang zat!
  • Controleer of jouw zonnebrandcrème de huid ook zal beschermen tegen UVA- straling. Dit is namelijk de straling die zonneallergie veroorzaakt. UVB- starling is de veroorzaker van zoneverbranding. Zorg dus dat je een product smeert die tegen allebei zal beschermen. Je ziet dit op de verpakking staan als het zo is. Smeer je minimaal elke twee uur netjes in!
  • Ga niet in de zon tussen 11:00 en 15:00.
  • Bescherm jouw huid door het dragen van kleding.
  • Heb jij last van een zonneallergie? Blijf dan in ieder geval uit de zon tot de bultjes weg zijn. Je zou eventueel kunnen smeren met een verkoelende gel. Gaat het niet over, of is het heel extreem? Ga dan even langs de huisarts.

Zonneallergie | lente- oren

Heb jij hier wel eens van gehoord? Deze zonneallergie komt vaak voor bij jongens in de leeftijd van 5-12 jaar, met kort haar en iets afstaande oren. De naam zegt het al: je krijgt blaasjes en jeukende bultjes op je oren. Na een week of 3 zullen ze weer verdwijnen. Soms kan het erfelijk zijn. Smeer de huid goed in met zonnebrandcrème zoals hierboven beschreven.

Zonnebrand nodig?

Ben je na het lezen van deze blog op zoek naar een goede zonnebrand die jouw huid zal beschermen tegen UVA- en UVB-straling? Ik heb al een goede zonnebrand voor jou vanaf € 29,95.
Je kunt hem ook online bestellen, maar mocht je vragen hebben of hem op willen halen in de salon? Klik dan op de button 'neem contact op' . Ik help je graag verder!