Vrije radicalen 

Lees hier wat vrije radicalen zijn, en wat ze in jouw huid doen.

Vrije radicalen, hoofdverantwoordelijk voor jouw huidveroudering!

Wat zijn nou precies vrije radicalen? Deze vraag krijg ik best vaak te horen in de salon. 

Vrije radicalen zijn hele kleine, reactieve atomen in ons lichaam. 

Ons lichaam maakt zelf vrije radicalen aan. Dit houdt ons gezond. De vrije radicaal zal zich aan een ziekteverwekker binden, en dan ons lijf verlaten. 

Als je teveel stress hebt of bijvoorbeeld rookt of onbeschermd in de zon zit, maakt ons lichaam teveel van deze vrije radicalen aan. Dan zullen deze vrije radicalen zich ook gaan binden aan onze goede cellen, en dan zal er een soort van explosie ontstaan in de huid. Een chemische reactie. Hierdoor zullen onze goede cellen beschadigd worden, en krijgen we dus huidveroudering.

Wat kunnen we doen tegen vrije radicalen?

De antioxidanten in ons lichaam maken deze vrije radicalen weer onschadelijk. En dat is ook gelijk waar het fout gaat. Als we ouder worden, dan werkt alles iets minder goed en snel in onze huid. Naarmate we ouder worden, maken we dus ook minder antioxidanten aan. 

We moeten onze huid dus een handje helpen gaan helpen, en dit doen we door hoge concentraties antioxidanten aan de huidverzorging toe te voegen. En dit is ook gelijk waarom een goede crème, met de juiste werkstoffen zo belangrijk is!


Neem dit simpele voorbeeld. Als jij een hap uit een appel neemt, zal deze na een tijdje gaan verkleuren. Dit komt omdat deze appel een reactie geeft op het zuurstof in de lucht. Deze appel zal dan bruin gaan worden. Had je nou over de appel wat citroensap aangebracht, had hij niet kunnen verkleuren. Dit komt omdat citroensap een antioxidant is!

Vitaforce C Cream Janssen Cosmetics 

Als je op zoek bent naar een crème die jouw huidveroudering tegen zal gaan, pak dan de Vitaforce C Cream van Janssen Cosmetics. Deze zit bomvol antioxidanten, namelijk vitamine C en E! 


Ook zal de Vitamine C in deze crème de aanmaak van het natuurlijke huidpigment melanine remmen, waarmee we pigmentvlekken tegen kunnen gaan. 

De vitamine C werkt samen met de toegevoegde vitamine E. Het is namelijk zo dat als je op zoek bent naar een product dat de vrije radicalen moet aanpakken, je altijd moeten zoeken naar een crème waarin twee antioxidanten zitten. Deze zullen elkaar versterken, en dus beter werken in de huid. Dit is dan ook de reden dat de wat “goedkopere” merken die je kunt kopen bij de drogist, minder goed zullen werken!

Stukje ingrediëntenlijst lezen

Antioxidanten werken alleen goed in jouw huid, als er een hoog percentage is gebruikt in jouw product. Dit is dan ook gelijk weer een punt waar de goedkopere crèmes tekort zullen schieten. Hoe je dit kunt checken? Als je de ingrediëntenlijst op jouw potje bekijkt, dan zie je dat bij bijvoorbeeld de Vitaforce C Cream de antioxidanten in het bovenste middelste stuk van de lijst staan. Staat vitamine C in het bovenste of middelste stuk van de lijst? Top, dan zit er een goed percentage van in. Als hij op het laatste 1/3 deel van de lijst staat, doet het bijna niks in de huid. Zonde van je geld dus!

Kijk eens naar onderstaande afbeeldingen. De 1e afbeelding is van de Vitaforce C Cream van Janssen Cosmetics. En de 2e is van een zeer bekende crème van een goedkope supermarkt keten. Ze beweren een zeer goed werkende crème te hebben. Zie hier o.a. dat dit niet zo is, en dan hebben we het hier alleen nog maar over de vitamine C. De vitamine C staat in het onderste stuk van de lijst!


Je ziet dat je als consument dus niet alles moet geloven wat men in de reclame zegt. Ja, er zit vitamine C (asorbic acid) in de crème van die goedkope supermarktketen. Alleen helaas niet in het hoge percentage dat nodig is om daadwerkelijk echt wat te doen in de huid! En dit is met heel veel van de goedkopere crèmes zo.

Asorbic acid 

Op de afbeelding hieronder zie je dat er asorbic acid in de goedkope crème zit. Ik zou zelf nooit een crème adviseren met ascorbic acid. Dit omdat dit ingrediënt wateroplosbaar is. Dit houdt dus in, dat de kans dat je product nog wat doet als je het wilt gaan gebruiken, bijna 0% is. Plus dat er vrije radicalen gevormd kunnen worden bij een hoger percentage van asorbic acid.


De 1e afbeelding is de ingrediëntenlijst van de Vitaforce C Cream van Jansssn Cosmetics. De 2e afbeelding is de goedkope crème van een bekende supermarktketen. Kijk en vergelijk!