Roken en de huid


Roken

Dat roken slecht voor onze gezondheid is, weten we allemaal wel. Dat hoef ik je niet nog eens te vertellen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe slecht roken voor jouw huid is? Het is dan ook één van de dingen die we vaak aan de huid kunnen zien tijdens een behandeling. Denk aan de kleur van de huid, de doorbloeding en verstoppingen die we op de huid zien. Bij mannen kan het zelfs zo zijn, dat de haren van de baard geel gekleurd zijn! Dit zie je ook vaak bij de nagels als men veel rookt. 
Als men ervoor kiest om te blijven roken, is het voor mij dan ook moeilijker om het maximale resultaat voor de huid te behalen. Mijn advies is dan ook altijd, stop met roken! Als je stopt met roken, zul je de huid al met een maand zien verbeteren! Als je dan ook nog let op wat je eet en de juiste huidverzorging gebruikt, ben je heel goed bezig en zal je huid je dankbaar zijn. Zo hebben we bij Beauty Secrets Odijk een goede crème op basis van vitamine C, deze zal de huid helpen met herstellen als je stopt met roken. 

Roken en de huid

Ik gaf het hierboven al aan, roken doet niet veel goeds voor de huid. Laten we er even wat dieper op ingaan. Roken veroorzaakt eigenlijk altijd een grauwe, futloze huid. Ook zie ik vaak dat de doorbloeding lang niet is zoals deze zou moeten zijn. Mensen die roken hebben vaker last van een verstopte huid, en dus meer puisten. Maar wist je ook dat een rokershuid veel minder goed zal hertellen na een intensieve behandeling? En dat een chronische huidaandoening erger kan worden door het roken? Als je rookt, zal er eerder huidveroudering ontstaan. Misschien heb je wel eens de afbeeldingen gezien, waarbij één persoon van de tweeling rookt en de ander niet. Hier zag je heel duidelijk verschil in. Vaak zien we dat de huid na het stoppen weer elastischer en steviger is. Kijk even goed naar onderstaande punten: 

  • Grauwe huid door roken

Als men rookt zie je vaak dat de huid er wat grauwer uitziet. Dit komt omdat nicotine de bloedvaten vernauwt. Dit zorgt er dan voor, dat zuurstof en voedingstoffen minder gauw opgenomen zullen worden. Dit geeft de grauwe kleur aan de huid. 

  • Roken vergroot de kans op huidkanker

Ben jij een roker? Hou dan je huid maar extra goed in de gaten! Je vergroot met roken namelijk de kans op huidkanker, een plaveiselcelcarcinoom.

  • Roken veroorzaakt huidveroudering

Als we roken zien we dat er eerder huidveroudering op zal treden. Dit komt omdat er een toename is van vrije radicalen door roken. Dit zal je cellen beschadigen, en dan zal de collageen en elastine afnemen in de huid. Ook zal de celvernieuwing vertragen. 

  • Donkere kringen onder de ogen bij mensen die roken

Ben jij een roker en heb je last van donkere kringen onder de ogen? Dit komt doordat de doorbloeding van de huid minder goed is door het roken. Zie het stukje hierboven.

  • Rimpels rondom de mond 

Als we roken, worden de lippen elke keer getuit. Dit zorgt ervoor dat we eerder rimpels krijgen rondom de mond als we roken.

  • Onzuivere huid door roken

Als je rookt heb je vaker last van mee-eters. Dit komt doordat de roetdeeltjes uit de sigarettenrook op de huid achterblijven. Ik zie deze mee-eters dan ook vaak op de wangen en de bovenlip.

  • Sneller couperose door roken

We hebben in onze wangen allemaal adertjes lopen. Als we roken zullen de wanden van deze adertjes zwakker worden, en dit zal zich dan uiten in couperose. 

  • Verstoorde wondgenezing

Doordat je rookt zal er zuurstoftekort ontstaan in je bloed. Dit zorgt ervoor dat onze huid niet goed kan genezen bij een wondje. Als je stopt zal dit na een week of twee weer verbeteren. Sommige operaties worden niet eens uitgevoerd als je rookt!

De huid ondersteunen als je bent gestopt met roken

Denk je erover om te gaan stoppen of ben je misschien al helemaal gestopt? Dan ben je heel goed bezig! De huid kan op dit moment wel wat extra hulp gebruiken. Dit kunnen we doen door verschillende behandelingen in te zetten, zoals onze microdermabrasie behandeling. Lees hier meer over deze behandeling. 

Heeft u door het roken couperose gekregen? Ook dit kan ik voor u weghalen. Lees er hier alles over.

Afspraak maken

Wil je graag samen aan de huid werken, en deze weer in topconditie brengen? Maak dan snel een afspraak en dan gaan we samen aan de slag!