Puistjes na gebruik zonnebrandcrème 


Het mooie weer komt eraan, dus we moeten onze huid goed gaan beschermen tegen de zonnestralen. Maar welke zonnebrandcrème zorgt er nou voor dat er geen pukkels ontstaan na het gebruik ervan? Ik ga het je vertellen!

Puistjes van zonnebrandcrème, kan dat?
Ja, dit kan. Deze vraag wordt me redelijk vaak gesteld in de salon: is het zo dat je puistjes kunt krijgen van een bepaalde soort zonnebrandcrème? Tijd dus om er een stuk over te schrijven voor jullie, zodat het duidelijk is.

De combinatie zonnebrandcrème en puistjes
Laat ik als eerste zeggen dat het gebruik van een zonnebrandcrème erg belangrijk is. Ook als je er wellicht wat puistjes van kunt krijgen! Zo is de zon huidveroudering veroorzaker nummer 1, en om dan over de gevolgen als huidkanker nog maar te zweigen.
Als we kijken naar het stukje over puistjes die ontstaan na het smeren van zonnebrandcrème, dan zien we dat er verschillende theorieën zijn. 


Soorten filters
Laten we bij de eerste beginnen. Er is een bekende dermatoloog dr. Leslie Baumann, die zegt dat puistjes inderdaad kunnen ontstaan als je een zonnebrandcrème gebruikt welke chemische zonnefilters bevat. Dat zit als volgt: wat deze filters doen, is het zonlicht absorberen. Hierdoor beschermen ze jouw huid tegen de zon. Echter zorgt dit dan ook voor een bepaalde warmte-energie in jouw huid, welke ervoor kan zorgen dat er ongeveer 24-48 uur later pukkels zullen ontstaan. 

Als je dus een zonnebrandcrème koopt, ga dan voor fysische filters, een hele goede is bijvoorbeeld die van Janssen Cosmetics, welke te koop is bij Beauty Secrets. Hier zien we dat er titanium en zink in verwekt is, welke mineraal zijn en dus het zonlicht afstoten i.p.v. het opnemen. En dus geen puistjes op de huid! 


Irritatie van de follikels

Wat ook mogelijk kan zijn volgens cosmetisch dermatologe Zoe Draelos, is dat alles wat er in een zonnebrandcrème zit (zonfilters/ ingrediënten) ervoor kan zorgen dat jouw follikels worden afgesloten, gaan irriteren en puistjes veroorzaken. Wat je dan ziet, zijn kleine, rode puistjes met de kans op een wit/geel puntje.


Gistpuistjes in de zomer 

In de salon zie ik ze vaak voorbij komen, gistpuistjes. Met een moeilijk woord ook wel Pityrisporum follicutis genoemd.

Wat hier gaande is, is dat door de combinatie van afsluitende crèmes en warmte we een snelle groei van gist zien op de huid. Je kunt hiervan jeukende bultjes krijgen. Deze zijn aan te pakken met een gistdodend middel.


Wat te doen om het tegen te gaan?


Ik geef je een aantal tips die ik in de salon ook altijd geef:

  • Pak een product met “veilige filters” zoals de zonnebrandcrème van Janssen Cosmetics.
  • Ingrediënten zoals Coconut en grapeseed oil kun je beter laten staan in de strijdt tegen puistjes. Ook producten met een hoge concentratie alcohol kun je beter laten staan. 
  • Sommige zonnebrandcrèmes zijn vetter en zwaarder, deze zullen ook eerder problemen geven op de huid. Dit gaat ook op voor de zogenaamde waterproof- en “all day’-producten. Laat deze maar staan.
  • Reinig de huid elke dag, maar helemaal als je die dag in de weer bent geweest met zonnebrandcrème. 
  • Ben jij bang voor een reactie op de huid na het aanbrengen van de zonnebrandcrème? Probeer dan eerst een aantal dagen een beetje aan te brengen naast het oor, en kijk wat de reactie is.