Parabenen in cosmetica 

Slecht of niet?

Parabenen in cosmetica 

Parabenen, je hoort er aardig vaak over als het om cosmetica gaat. Ze worden vaak in een kwaad daglicht gezet. Maar wat zijn parabenen nou eigenlijk? En waarom zijn ze dan zo slecht voor ons? Deze vraag krijg ik elke week wel een keer in de salon te horen, tijd dus om het aan jullie uit te leggen.

Parabenen, wat zijn het?

Parabenen bestaan als sinds 1950. Er zijn veel verschillende meningen over parabenen. De één zegt dat ze slecht zijn, en de ander vindt dit wel meevallen. Als we kijken naar wat parabenen zijn, dan zien we dat het een chemische samenstelling is van para-hydroxybenzoëzuur, het is een conserveermiddel.
Parabenen worden dus in veel producten gedaan als conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat producten langer houdbaar blijven. Je ziet ze in cosmetica, maar ook in olie, vlees, lijm en sauzen. Parabenen doden de bacteriën en schimmels die binnen willen dringen in jouw producten. Onmisbaar zul je denken. Dit is echter niet waar! Er zijn genoeg alternatieven. Zo zijn eigenlijk bijna alle producten waar ik mee werk van LOOkX en Janssen Cosmetics, vrij van parabenen. 
In cosmetica zal het percentage niet hoger gaan dan 1%. Er is namelijk maar een laag percentage nodig om een product langer houdbaar te laten zijn. 

Waarom zijn parabenen dan slecht?

Er zijn studies (bijv. Universiteit van Reading, UK, in 2004) die aanwijzingen geven dat parabenen in verband worden gebracht met borstkanker. Er is toen weefsel afgenomen van tumoren uit de borst, en hierin zaten parabenen. Echter is er ook weer niet genoeg bewijs om dit ook echt te bevestigen, dus je kunt nooit echt met 100% zekerheid zeggen dat parabenen kankerverwekkend zijn. 
Of jij wel of niet een product met parabenen wilt gebruiken, kun je uiteraard zelf beslissen. Ik heb ervoor gekozen om met producten te werken die zo goed als vrij van parabenen zijn, omdat ik alleen het beste voor mijn cliënten wil. 

Ik wil erbij zeggen dat parabenen verplicht een E-nummer moeten hebben(E214 tot en met E219). De Europese unie stelt de lijst met E-nummers op, en is van mening dat parabenen veilig zijn. Het is dus aan jou of je ervoor kiest om producten met of zonder parabenen te gebruiken. 
Als je op de ingrediëntenlijst woorden als propylparaben, ethylparaben, methylparaben, benzylparaben, isobutylparaben of butylparaben ziet staan, dan zitten er parabenen in je product. Dit zijn de parabenen die het meest voorkomen. De meningen over de risico’s van parabenen lopen uiteen, maar ik vind dat je ze beter niet teveel kunt gebruiken.
Mocht je er meer over willen weten? Vraag er gerust naar als je in de salon bent!

Naast dat de producten die bij Beauty Secrets worden gebruikt zo goed als vrij zijn van parabenen, zijn ze ook vrij van minerale oliën en dierproefvrij.