De zon en onze huid

Onze huid en de zon

We zitten allemaal graag in de zon. De één wat langer dan de ander, maar we worden er over het algemeen allemaal vrolijk van. Dit is iets anders voor onze huid, die is dan niet zo blij met je! Is jouw huid verband? Dan is er een teveel aan UVB-straling de huid binnenkomen.

Ik zal je uitleggen wat de zon allemaal doet met onze huid. 


  • Onze huid zal dikker worden als we in de zon zitten.
  • Onze huid zal pigmentvlekken aan gaan maken zodra er ook maar één zonnestraal is.
  • De zon droogt onze huid uit.
  • De zon kan acne veroorzaken, de zogenoemde Mallorca-acne.
  • De zon is boosdoener nummer 1 als het gaat om huidveroudering.
  • De zon veroorzaakt huidkanker. En dit neemt helaas in extreme mate toe! Van 21.000 gevallen in 2000, tot bijna 70.000 gevallen in 2018 in Nederland.

Onze huid wordt dikker door de zon

Zodra we de zon op onze huid voelen, zal de huid versneld huidcellen aan gaan maken. Hierdoor zal onze opperhuid dikker worden. Dit kan ervoor zorgen dat onze huid minder glad is dan normaal. Dit komt door de UVB-straling. Dit proces is natuurlijk en beschermt ons tegen de zon. Echter is dit lang niet genoeg om te huid optimaal te beschermen!

De zon droogt de huid enorm uit

Ga jij veel in de zon? Dan is de kans vrij groot dat je met een droge huid te maken hebt. Dit komt omdat de zon ervoor zorgt dat het vocht in onze huid zal verdampen. Door dit proces zal de vochtbalans worden verstoord, en krijgen we een droge huid.

Acne

Als we de zon gaan opzoeken, zal onze opperhuid dus verdikken en uitdrogen. Doordat dit zal plaatsvinden, zal de huid veel meer moeite hebben met het afscheiden van talg. Hierdoor krijgen we meer talgbultjes, mee-eters en puistjes. Ik zie dan ook regelmatig na de zomer dat veel mensen een “acne-uitbraak” hebben. Ook is het zo dat de zon de talgproductie kan stimuleren en we dus meer acne krijgen. Veel mensen denken dat de zon de acne kan verminderen. En dit is deels ook waar, maar de voordelen wegen niet op tegen de hier zojuist beschreven nadelen! Kies er dus altijd voor om de huid op een andere manier acne-vrij te krijgen!

De zon en huidkanker

De zon voelt heerlijk aan, maar is toch echt een grote veroorzaker van huidkanker. Er zijn maar liefst drie soorten huidkanker:

  • Basaalcelcarcinoom: minst kwaadaardige vorm. Heeft een langzame groei en zaait eigenlijk zelden uit.
  • Plaveiselcelcarcinoon: komt veel voor op plekken die veel zonlicht krijgen, zoals het gezicht en de handen. Kan een uitzaaien. 
  • Melanoom: meest kwaadaardige vorm. Komt zelden voor de pubertijd voor en kan al vroeg uitzaaien!


Ga dus slim met de zon om! Smeer jezelf en de kinderen goed in. Een kinderhuid is nog gevoeliger en zal dus eerder verbranden, wat later kan resulteren in huidkanker. 

Het is bizar hoe huidkanker toeneemt. Als we kijken naar 2015 hebben volgens het KWF 37.000 mensen de diagnose huidkanker gekregen. In 2000 waren er 21.000 meldingen. Dit is dus een toename van maar liefst 75%! In 2018 zitten we al bijna op 70.000 mensen die te horen hebben gekregen dat ze huidkanker hebben. Dit komt vaak door de zon of de zonnebank. Als je verbrandt heb je een verhoogd risico op huidkanker. Smeer je dus goed in! Als we verbranden, gaan veel cellen in onze opperhuid dood. Dit zorgt ervoor dat we gaan vervellen, maar op lange termijn kan dit huidkanker veroorzaken. Elke keer als je verbrandt, zal je DNA beschadigen.

Wist jij dat huidkanker de meest voorkomende kanker is in Nederland? In het jaar 2018 overleden helaas 793 mensen aan een melanoom en 108 mensen aan een plaveiselcelcarcinoom. Dit moeten we voorkomen door goed te smeren en mensen te waarschuwen als de huid rood begint te kleuren!

De zon en huidveroudering 

De UVA- stralen van de zon kunnen heel diep doordringen in de huid en daar de weefsels aantasten, de collageen en de elastische weefsels. En deze hebben we nou net nodig om de huid stevig te houden! Het is zo dat de zon de belangrijkste veroorzaker van huidveroudering is! Ook zullen we de bekende pigmentvlekken krijgen in ons gezicht door de zon. We zien deze ook vaak op de handen of het decolleté. Als we pigmentvlekken krijgen, dan maakt ons lichaam melanine aan. Dit is eigenlijk een natuurlijk beschermingsmiddel tegen de zon. Echter schakelt het hoogstens 50% van de zonnestralen uit! 


Mijn tip: smeer je altijd goed in. Niet alleen in de zomermaanden, maar het hele jaar door. Er zijn echt teveel mensen met huidkanker, en dit neemt helaas alleen maar toe! Wees zuinig op je huid en op jezelf.

LOOkX sun care

LOOkX beschikt over een hele mooie sun care lijn! De Sun fluid heeft een SPF 30, en ook zijn er mooie poeders te krijgen die de huid beschermen tegen de zon. Hij bevat een UVA- en UVB-bescherming tegen zonlicht en andere schadelijke factoren van buitenaf. De formule voorkomt huidveroudering dankzij de tomaat stamcellen, en heeft een herstellende werking.