Alcohol en onze huid 

Alcohol en onze huid

De feestdagen staan voor de deur, en dat houdt in dat de meeste van ons een lekker drankje nemen. Ik vertel je graag wat veelvuldig gebruik van alcohol met je huid doet, en waarom je beter iets kunt uitkijken met de glazen wijn deze feestdagen. Probeer niet meer dan 5 glazen per week te drinken.

Alcohol onttrekt vocht aan de huid 

We weten allemaal eigenlijk wel dat alcohol niet heel erg goed is voor ons lichaam, maar wist jij ook dat alcohol een negatieve invloed op onze huid heeft? En niet alleen op het moment dat je met een kater wakker bent geworden, maar ook op de langere termijn. 
Het is zo dat alcohol vocht onttrekt aan onze huid. Je kent vast wel dat moment, dat je na een avondje stappen wakker bent geworden met een droge mond. Dit is dus ook wat alcohol met jouw huid doet. Je huid schreeuwt om hydratatie. Als onze huid niet goed is gehydrateerd, dan zal de collageen aanmaak ook een stuk minder worden. Dit houdt dus in dat er huidveroudering zal optreden. Als we kijken naar een vochtarme huid, zien we eigenlijk altijd dat er meer rimpels aanwezig zijn. Ook zal de huid er doffer én minder fris uit gaan zien. En dit willen we juist niet!
Ook is het zo dat als jij alcohol drinkt, je lichaam minder aanmaakt van het antidiuretisch hormoon, wat er normaal gesproken voor zorgt dat ons lichaam het vocht goed op kan nemen. Dit alles bij elkaar zal voor een uitgedroogde huid zorgen!.

Alcohol is slecht voor onze lever

Het is zo dat lever niet heel blij is met de glazen alcohol die jij opdrinkt. Als je teveel alcohol drinkt, bezorg jij je lever namelijk aardig wat stress. En dit is dan weer slecht voor onze huid! Het is wetenschappelijk bewezen dat de lever onze huid ziet als uitlaatklep voor alle giftige stoffen. Drink jij dus alcohol, dan zal je lever ervoor zorgen dat je huid minder mooi zal zijn! Als je een keertje teveel hebt gedronken, zul je niet gelijk de huidveroudering stimuleren. Hou er echter wel rekening mee dat als je regelmatig een glaasje teveel drinkt, je echt de vroegtijdige huidveroudering zult gaan stimuleren.
Als wij gaan slapen, dan zal onze huid herstellen van de dag. Als jij alcohol hebt gedronken, zal dit niet goed gebeuren. De huid kan niet voldoende herstellen. Hierdoor zal de huidbarrière verzwakken, en zal jouw huid dunner worden. En dit willen we echt niet!

Alcohol en huidproblemen

Bij mensen die veelvuldig drinken, is de kans groot dat je bloedvaatjes in het gezicht ziet. Ook kunnen er huidproblemen optreden zoals rosacea, eczeem, couperose en acne. 
Het is zo dat alcohol deze huidproblemen kan verergeren, niet dat ze per se zijn ontstaan door het gebruik van alcohol.

Vochtwallen onder de ogen 

Wat ook een leuk effect van alcohol kan zijn, is dat er vochtophopingen rondom de ogen ontstaan. Alcohol zorgt er namelijk voor dat onze bloedvaten gaan verwijden. Hierdoor zal onze huid rond de ogen meer vocht gaan vasthouden. In ons hele lichaam zal de vochtverdeling anders zijn, alleen rondom de ogen zul je dit het beste zien. En dan vooral de volgende morgen!

Alcohol verstoort onze nachtrust 

Als je alcohol hebt gedronken, zul je minder goed slapen dan wanneer je nuchter in bed stapt. En laten we nou juist onze slaap hard nodig hebben voor een gezonde huid! Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen, dit komt omdat een mannenlichaam alcohol sneller zal afbreken. 

Suiker in alcohol is slecht voor onze huid 

In alle glazen alcohol zit suiker. In de één zal meer suiker zitten dan in de ander, maar het zit in elk alcoholisch drankje. En laat suiker nou ook weer heel slecht zijn voor onze huid! Het kan ervoor zorgen dat de huid er rood uitziet, en dat je meer ontstekingen zal hebben dan wanneer je geen alcohol drinkt. 

Wat tips mocht het toch fout gaan

Heb je toch aardig wat glazen alcohol gedronken de afgelopen dagen? Lees dan even onderstaande tips:

  • Voordat je gaat slapen een aantal glazen water drinken zodat je de huid zal hydrateren. 
  • Drink om en om, dus een glas drank en dan een glas water. Op deze manier beperk je de schade enigszins. Neem het spreekwoord ‘water bij de wijn doen’ letterlijk. 
  • Breng voor het slapen gaan een hydraterende nachtcrème aan. Zorg dat je dit doet op een gereinigde huid! Vergeet ook je oogcrème niet.
  • Als je de volgende dag wakker bent geworden, start je de dag met een masker dat een hydraterende werking heeft. 
  • Toch wakker geworden met de bekende vochtwallen? Pak dan de Eye Massage sticks en masseer de huid rondom de ogen hiermee. Leg ze voordat je gaat slapen in de koelkast! Je kunt deze stick kopen bij Beauty Secrets Odijk.