Food for your skin

In de salon zie ik regelmatig dat het eten van bepaalde voeding een groot verschil kan maken voor de gezondheid van de huid. Heb jij last van bijvoorbeeld acné, een droge huid, eczeem, een vette huid of vroegtijdige huidveroudering? Dan zou het goed kunnen dat jouw lichaam bepaalde voedingsstoffen mist. Ook Rosacea en roodheid kunnen hier een gevolg van zijn. Alleen welke voedingstoffen hebben een gunstige invloed op de huid? Ik ga het je vertellen in dit blogbericht!

  1. Water: dit is denk ik wel de belangrijkste waar je echt wat extra aandacht aan mag geven. Onze huid bestaat voor 70% uit water. Water is dus echt essentieel voor onze huid. Wist jij dat een verlies van maar 1% lichaamsvocht voor onze cellen al telt als uitdroging? We zien dan dat de huidcellen gaan veranderen van vorm. Van een gladde druif gaan ze naar een uitgedroogd rozijntje! Wat we dan in de salon zien, is een bleke, doffe en droge huid. Ook is het zo dat uitgedroogde cellen slecht in staat zijn om zichzelf te vernieuwen. Wat we dan zien is dat gifstoffen zich opstapelen in de huid. Probeer dus echt 1,5 liter water per dag te drinken. 

  2. Vitamine C: Dit is een super krachtig antioxidant én de sterkste voedingsstof voor onze huid! Het heeft namelijk een goede invloed op de vorming van collageen, welke verantwoordelijk is voor de huidveroudering in onze huid als deze afneemt. Vitamine C is ook een topper als we kijken naar de hydratatie van de huid en zorgt voor een goede huidbarrière. Heb jij last van pigmentvlekken? Dan is vitamine C ook geschikt, het onderdrukt namelijk de aanmaak van melanine. Je vindt het o.a. in perziken, citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien. 

  3. Zink: Heb jij last van een geïrriteerde huid en wil je deze kalmeren? Wil jij de wondgenezing bevorderen? Eet dan voedingsmiddelen met zink. Een tekort aan zink kan striae en slecht genezende wondjes veroorzaken. Ook hebben mensen met acne vaak een tekort aan zink. Dit komt omdat we bij acne een teveel aan testosteron in het lichaam zien, welke zorgt voor een verhoogde talgproductie. Zink is goed in deze situatie, omdat zink dit mannelijke hormonen reguleert en dus de talgproductie naar beneden zal brengen. Je vindt het o.a. in noten, yoghurt, rijst, rundvlees, oesters, asperges.


Antioxidanten zijn onmisbaar 

Bessen zijn toppers als het gaat om antioxidanten. Antioxidanten zijn onmisbaar als jij een mooie huid wilt, ze beschermen de huid namelijk tegen vrije radicalen. Deze zorgen dat we eerder last krijgen van huidveroudering en rode vlekjes! Eet lekker veel bramen, blauwe bessen en frambozen.


Een gezonde huid 

Eet zoveel mogelijk vers, gevarieerd en onbewerkt eten. Je kunt hier zelfs huidproblemen mee voorkomen! Zorg ook dat jouw darmen gezond blijven. Deze staan namelijk met jouw huid in verbinding. Het is zo dat de goede bacteriën in de darmflora zorgen voor een hormoonhuishouding welke in balans is. Zo zijn er al aardig wat studies gedaan naar huidproblemen en probiotica, deze heeft een goede invloed op de huid. 

Laat alcohol en suiker zoveel mogelijk staan, en zorg dat je voldoende slaapt. Geef je huid ook even de tijd om te herstellen als je besluit om jouw voeding aan te passen. Je moet echt minimaal een maand wachten voordat je kunt zeggen wat de verandering van voeding op jouw huid is