Droge handen

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moeten we veel onze handen wassen. Met als resultaat: droge handen! 

Iedereen wast nu extra goed zijn handen omdat we natuurlijk allemaal bang zijn voor het coronavirus, en terecht. Veel handen wassen kan verspreiding van het virus voorkomen. Vooral mee doorgaan! Maar wat nou als jouw huid helemaal is uitgedroogd door dat vele handen wassen? Lees dan even verder. Ik heb wat tips voor je!
Wist je dat droge handen tot een mindere bescherming tegen bacteriën en schimmels leidt?! Dit omdat je een kans hebt op wondjes op de handen bij een droge huid. Goed smeren dus!


We zien normaal vaak dat in de wintermaanden de handen wat droger zijn dan normaal. Dit heeft te maken met de kou buiten en de warmte binnen. Doordat we de kachel lekker hoog hebben staan in de wintermaanden, zal de huid van onze handen droog worden. Wist je dat er zelfs mensen zijn die chronisch droge handen hebben? Dit is dan vaak een erfelijke aandoening. Super vervelend!

Hoe kan onze huid zo droog worden op onze handen?

Als jouw handen droog zijn, dan heeft dat te maken met vochttekort. Hoe dit precies komt, ga ik je uitleggen. 

Als we kijken naar een normale huid, dan zien we dat het vochtgehalte in orde is.

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat ons vochtgehalte niet in orde is. Hierover later meer. We weten dat de verdamping van het vocht gereguleerd wordt door ons huidvet, dat is talg en vet samen. Dit huidvet zit tussen de hoorncellen van de huid, en zorgt voor een beschermende laag. Als jij een droge huid hebt, dan is deze beschermde laag aangetast, en kan er teveel vocht verdampen. Het is dus belangrijk om die beschermende laag te herstellen, en het vochtgehalte aan te pakken. 

De volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat onze huid droger is:


 • Handen wassen: als we zoals nu vaak onze handen wassen, dan wassen we onze beschermende laag eraf. Dit zorgt ervoor dat het vocht heel makkelijk kan verdampen en dus droogte veroorzaakt!
 • Weer: het weer kan een grote invloed hebben op onze huid. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid. Deze is vaak laag in de wintermaanden, en onttrekt dan vocht uit onze handen. 
 • Stress: als jij last hebt van veel stress, kan dit de huid van de handen ook uitdrogen. 
 • Erfelijkheid/ medische aanleg: er zijn verschillende aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat onze handen uitdrogen. Denk bijvoorbeeld aan diabetici. 

Wat te doen om droge handen te voorkomen 

Als we kijken naar wat we kunnen doen om droge handen te voorkomen, wil ik je de volgende tips geven. 

 • draag altijd handschoenen als je gaat schoonmaken. De chemische producten die je gebruikt bij het schoonmaken, zijn echt heel slecht voor de beschermende laag op je handen!
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Vooral in de wintermaanden kan de lucht erg droog zijn.
 • Gebruik een neutrale zeep voor het handen wassen, en pak lauw water i.p.v. heet water.
 • Droog jouw handen na het wassen niet onder een luchtdroger, maar pak een papieren handdoekje en dep je handen droog. Die luchtdrogers zitten vol met bacteriën, dus ook bij geen droge handen ben ik er geen fan van!

Toch drogen handen gekregen? 

Is het helaas toch zover gekomen dat de huid van de handen erg droog geworden is? Dan hebben we daar een aantal goede producten voor. Ik zal ze hieronder omschrijven.

Loveli handcreme € 7,99 50ML

Deze handcreme pakt in no time jouw droge handen aan. Dit omdat er verzorgende kokosolie en mangoboter in de handcrème zit.

Ook vind je er een extra hoge concentratie calendula-extract in, deze zorgt voor het herstellen van de huid.

Janssen Cosmetics handcreme € 19,50 75ML
Deze handcreme verzorgt geïrriteerde, rode handen met barsten en kloofjes d.m.v. actieve bestanddelen die al heel lang met succes in de kruidengeneeskunde worden gebruikt, en de huid na verloop van tijd van een beschermend laagje voorzien, vergelijkbaar met een onzichtbare handschoen. Met echinacea, kamille en farnesol.

Goodnight Hand Mask € 24,50 75 ML
Als je echt op zoekt bent naar een wondermiddel, dan moet het hand masker van Janssen Cosmetics gebruiken. Deze breng je voor het slapen aan als een dikke laag en/of overdag als een dunne laag.
Ingrediënten:

 • Biotine: Biotine behoort tot de vitaminen B en houdt huid, nagels en haar gezond. Het versterkt bovendien de nagelstructuur en ondersteunt de natuurlijke barrière van de huid. Biotine wordt ook wel vitamine H genoemd, waarbij de H voor 'huid' staat. Dit bewijst nog maar eens hoe belangrijk deze vitamine is voor een mooie huid
 •  Bisabolol: Werkt ontstekingsremmend en ondersteunt de natuurlijke regeneratie van de huid
 • Glycerine: Hydrateert de huid en maakt deze elastischer.