Alcohol in producten, goed of slecht?

Is alcohol in producten nou goed of slecht? Je leest het hier!

Alcohol in producten

Als ik een nieuw product in de salon ga aanschaffen, check ik eerst altijd de ingrediëntenlijst van dat product. Zo weet jij zeker dat je alleen het beste product op je gezicht smeert. Zit er veel alcohol in een product? Dan mag hij mijn salon overslaan! Denk maar eens aan de vele handgel die mensen nu gebruiken om de handen te desinfecteren i.v.m. het coronavirus. Deze drogen de huid van onze handen ook extreem uit! Het is namelijk een feit dat de verkeerde alcohol in producten onze huid goed kan uitdrogen en irriteren. Ik zie vaak dat alcohol veel zit in producten die acne problemen moeten aanpakken, maar vaak is het een grote trigger voor de talgproductie en zal de acne alleen maar erger worden! 
Let wel op, niet alle soorten alcohol in je product zijn slecht. Hieronder meer over welke alcohol slecht en welke goed is. 

Goede en slechte soorten alcohol

Er zijn veel verschillende soorten alcohol die je terug kunt vinden in onze producten, en niet alle soorten alcohol zijn slecht. De alcohol die je liever niet in je cosmetica wil hebben, is de alcohol die je ook in je wijntje terug kunt vinden! Zit deze in jouw cosmetica, dan moet er een stofje gekoppeld worden aan deze alcohol. Dit omdat mensen anders cosmetica op kunnen gaan drinken... dit is echt waar! Dit stofje zorgt ervoor dat de producten vies smaken. De naam voor deze 'vieze' alcohol is denat (denatured alcohol) of SD alcohol. Je moet ook uitkijken als de volgende namen op de ingrediëntenlijst staan:  ethyl alcohol, ethanol,  isopropyl alcohol en  benzyl alcohol. Staan deze op de lijst? Gooi dan je product maar snel weg! 

Wat kan voorkomen, is dat alcohol gebruikt is om een ingrediënt in een product op te lossen. Dit is echter in zo een lage concentratie, dat dit te verwaarlozen is. Je zult dan de alcohol in het onderste derde deel van je ingrediëntenlijst zien staan. 

En dan de alcohol die  niet veel verkeerds doen op onze huid. De zijn cetearyl alcohol, cetyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Dit zijn de soorten die wat vetter zijn, en deze zullen juist vocht gaan vasthouden in jouw huid. Deze zijn dus geen probleem voor onze huid. We zien vaak dat er in zonnebrand alcohol zit. Alcohol heeft een bacterie dodende werking en zorgt ervoor dat een product langer mee kan gaan. Ook is het zo dat alcohol schuinvorming tegengaat en jouw dat frisse gevoel geeft als je een lotion hebt gebruikt. Helemaal slecht is het dus niet, je moet alleen weten welke erin mogen zitten. Ook zorgt alcohol ervoor dat jouw product lichter aanvoelen op de huid, zelfs een dikke, volle crème zal dan niet meer zwaar aanvoelen. .

Droge handen door handgel

Helaas zien we nu dat veel handen erg uitgedroogd zijn, dit omdat vele van ons desinfecterende handgel gebruiken. In handzeep kan ook alcohol zitten. Ik snap dat dit nu even niet anders is, dus moeten we gaan kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen. Het gebruik van een goede handcreme die jouw huid gaat herstellen is voor nu erg belangrijk. Smeer een paar keer per dag jouw handen lekker goed in met een goede handcreme. Ik ben zelf fan van het Goodnight Hand Mask van Janssen Cosmetics. Deze kun je voor het slapen gaan aanbrengen. Voor overdag kies ik zelf voor de handcreme van Loveli. 


Mail me als je hier vragen overhebt of één van deze twee producten zou willen bestellen.

Wat doet alcohol met onze huid

De verkeerde soorten alcohol kunnen jouw huid goed uitdrogen, dit omdat het zo snel verdampt. Ook is het zo dat alcohol onze natuurlijke vetten in de huid kan oplossen. Dit wil je echt niet! Als jouw huid uitgedroogd is, is deze niet meer in staat om zichzelf te beschermen.Je hebt deze juist hard nodig om ervoor te zorgen dat er vocht zal verdampen en er irriterende stoffen onze huid kunnen beschadigen. Kijk dus goed uit met alcohol in jouw producten.

Heb jij vragen over alcohol in jouw product? Stel ze gerust!